Inhuldiging Margot Boer

Gisteravond, 24 april 2014 heeft de bevolking van Woubrugge haar waardering voor de sportieve prestaties van

Margot Boer

in volle luister gevierd met een rondgang door het dorp en een feestelijke huldiging op het parkeerterrein bij ons sportcomplex.

Klik hier om de video te bekijken.

margot3

Hulp in de huishouding | Museum ‘Van Hemessen’

Hulp in de huishouding | Museum ‘Van Hemessen’.

Dit keer een verzameling van objecten die van pas kwamen in het huishouden. Een aantal van hen vond hun weg vanuit de huisnijverheid naar de fabrieken waar stoommachines de ambachtelijk gedraaide krakeling vervingen door een in elkaar gestampt massaproduct. Het onderstaande petroleumstel heeft nog jaren dienst gedaan in het huishouden en werd pas in de jaren zestig vervangen door het butagasfornuis en enkele jaren daarna door het aardgasfornuis. Enkele overgebleven exemplaren werden toch weer tevoorschijn gehaald omdat je op aardgas geen lekkere sudderlapjes kreeg. Ook mijn moeder heeft nog jaren ‘gesudderd’ met het petroleumstel maar toen we een rijksdaalder aan benzine verreden om voor 75 cent petroleum te kopen in Zwammerdam, werd de trouwe eenpitter vervangen door een elektrische warmhoudplaat.  Deze modernisering was het begin van de gehaktballen.

Film en Tentoonstelling

Het museum heeft de film over het dorp Woubrugge laten digitaliseren. Deze film is in 1962 in opdracht van ‘De Lofstem’ gemaakt. Na enkele vertoningen is de filmrol in de vergetelheid geraakt maar hij werd In 1998 tevoorschijn gehaald en overgezet op de inmiddels tot de geschiedenis behorende VHS-band.

De film neemt je mee naar het leven in de zestiger jaren. Het dorp groeit en het lijkt wel of iedereen aan het werk is. De mannen werkten bij ‘De Dageraad’ of op het land, en de vrouwen werkten nog thuis. Een vaste gast op de film is Piet Groot. Hij bracht de filmmaker naar de meest interessante plekjes en trok de juiste mensen voor de camera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Vlnr: Wienus Grandia, Piet Groot, Jan Stigter en Jaap Haasbroek.

Deze oerhollandse gezelligheid  vinden we terug in de nieuwe DVD omdat de film werd ingesproken door drie geboren en getogen Woubruggers.  Het gaat ongetwijfeld een prachtig project worden maar het zal nóg mooier worden als we hierbij geholpen worden door vrijwilligers. We zijn dan ook op zoek naar mensen die ons kunnen zeggen hoe we dit verder moeten aanpakken. Want we hebben wel de spullen maar niet de kennis.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De tentoonstelling van ruim 2.000 vingerhoedjes en bijna 100 eierdopjes zal in april geopend worden met een workshop eieren versieren. We willen dit graag uitbreiden met het maken van paasstukjes.

We hebben uw hulp dringend nodig om tentoonstellingen in te richten, voor te bereiden, te helpen toelichten en te beschermen. Kunt u breien, heeft u Poësie-albums, wilt u helpen met het printen van kaartjes? Heeft u verstand van kopjes, zwaarden, modelschepen, haak- of timmerwerk of heeft u wel eens een uurtje over om foto’s op de website te zetten? Kom dan alstublieft helpen!