Bekken van de dorpsomroeper

 

Bekken van de dorpsomroeper

Als er tegenwoordig iets openbaar gemaakt moet worden is er een speciale uitzending op de TV en of de radio. Hoe gebeurde dat vroeger?

Als de koning iets aan “den volke” bekend wilde maken stuurde hij er een heraut op uit.De heraut reed te paard door het land en op pleinen of andere plekken waar veel mensen kwamen blies hij op zijn trompet om de aandacht te trekken. Daarna las hij met luide stem zijn boodschap voor. Daarmee was het algemeen en openbaar bekend gemaakt.

Ook in een dorp bestond een dergelijk systeem: de dorpsomroeper. De dorpsomroeper reed op de fiets door het dorp met als gereedschap zijn bekken. Hij stopte op hoeken van straten en sloeg op het bekken om de aandacht te trekken. Vervolgens  meldde hij met luide stem zijn boodschap. Dat kon bijvoorbeeld gaan om een “noodslachting” (een schaap was verdronken, een kalf had een  poot gebroken maar het vlees was goed te gebruiken). Het vlees werd, in Woubrugge bijvoorbeeld bij de kerk, voor een schappelijke prijs verkocht of uitgedeeld. Maar ook als er in de winter schaatswedstrijden waren werd dat op deze manier bekend gemaakt.

Begin 1970 heb ik Bram Kroon op als dorpsomroeper gehoord waarbij hij schaatswedstrijden bekend maakte in “het haventje van Brunt”.

De laatste dorpsomroeper in Woubrugge was Eef van der Horst. Hij heeft het bekken goed bewaard en ten slotte gezorgd dat deze in het museum terecht kwam.

Afgelopen zomer is het bekken weer eens gebruikt bij de opening van “zomerpalet”, de vakantieweek voor senioren.

Opening Zomerpalet

 

 

 

Doky Verhagen leidde het  zomerpalet, de vakantieweek voor senioren, in. Daarna werd, met een ferme slag op het bekken, zomerpalet geopend door Mien Hoogenboom.

 

 

 

 

 

 

 

In Woubrugge staat geen standbeeld voor de dorpsomroeper.

Heeft iemand een foto van de “Woubrugse dorpsomroeper in functie”?

 

dorpsomroeper

Hendrik vd Nagel geb.1878 Woubrugge overl.1960
Zijn ouders waren:Jan vd Nagel geb.1853 overl.1933 Woubrugge en
Maggeltje Alblas geb.1856 overl.1916.
Hendrik was gehuwd met Aaltje v Beijeren.

Met speciale dank aan Ingrid van der Nagel

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-Spam Quiz: