Expositie Vierambachtspolder

(Uit 2016) Expositie over Vierambachtspolder in Museum Van Hemessen te Woubrugge

ocvh-monument

Oud-veldwachter O.C. van Hemessen bij ‘zijn’ monument.

 

Zaterdag 17 december om 10.00 uur opent voorzitter Ed Molenaar van de Stichting tot Behoud van het Cultureel Erfgoed van Jacobswoude (C.E.J.) in Museum Van Hemessen, Dr. Lothlaan 1 te Woubrugge een expositie over de Vierambachtspolder.
Deze expositie is tot 31 januari te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum zaterdags van 10.00 – 12.00 uur en extra op zondag van 14.00 – 16.00 uur. Tijdens de feestdagen, en op 31 december, is het museum gesloten.

De Vierambachtspolder is de polder tussen Woubrugge, Rijnsaterwoude, Ter Aar en Alphen aan den Rijn. Op de tentoonstelling zijn prachtige oude foto’s en ansichtkaarten te bewonderen, die goed weergeven hoe de polder er vroeger uitzag, met de boerderijen, de manier waarop het land bewerkt werd en uiteraard de mensen die er woonden en werkten.
Jan Stigter, een van de ‘founding fathers’, van de Stichting is daarvoor in allerlei archieven gedoken en heeft veel oude foto’s, kaarten en andere documenten over de Vierambachtspolder gevonden. Hugo Tander bewerkte de foto’s voor de expositie.

Speciale aandacht is er voor het monument in deze polder, bij de kruising van de N207 met de Kruisweg. Dit monument, bestaande uit een zuil en een bankje, herinnert aan het Verdronken dorp Jacobswoude. Het is daar ruim een eeuw geleden, in 1913 geplaatst.

verklede-woubruggenaren-t-g-v-het-monument-van-o-c-van-hemessen

Verklede inwoners van Woubrugge in 1913 op weg naar de onthulling van het monument.

Het monument verkeert in niet al te beste staat, en de stichting C.E.J. wil het dan ook graag restaureren. Dat kost geld, maar wie dat gaat betalen? Momenteel wordt onderzocht of de Gemeente of de Provincie eigenaar is…
Mocht de eigenaar er geen geld voor beschikbaar stellen, dan hoopt de Stichting dat betrokken bewoners van Woubrugge hetzij door mankracht hetzij door het trekken van hun portemonnee deze noodzakelijke restauratie mogelijk maken.
Voor meer info: bel of mail Anneke Zwarst, 0712-518186, a.h.zwarst@kpnmail.nl

One thought on “Expositie Vierambachtspolder”

  1. Wat leuk, die website van jullie. Ik ben geboren, bijna op de grond van het museum. Mijn vader was bakker Oudshoorn en ik kom zeker binnenkort naar het museum!
    Guusje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-Spam Quiz:

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.