Probleemoplossers

Gereedschappen en andere hulpmiddelen

Probleemoplossers! Zo mogen we deze gereedschappen en hulpmiddelen wel noemen. En ook al is dit maar een kleine greep uit de rijke collectie van het “Museum Van Hemessen” het is zeker de moeite waard om er eens wat langer naar te kijken. Van een aantal objecten hebben we dat zelf ook gedaan maar ondanks dat weten we niet waar het voor gebruikt werd. Kunt u ons verder helpen?

Van sommige objecten is het heel duidelijk wat het is, maar geldt dat ook voor de jeugd? Zouden zij weten wat een zeis is en hoe je die moet ‘haren’?

Instructie hoe je een zeis moet haren

 

Alle objecten hebben een uniek identificatienummer. Wilt u dat nummer bij uw toelichting vermelden?

 

 

Weet u wat dit is?

Hier ziet u een houten kist met zes gloeilampen. De lampen zijn handgeblazen en rond 1910-1920 gemaakt door Philips. Met de twee schakelaars bovenop de kist kunnen de lampen aan- en uitgeschakeld worden. Het apparaat/instrument is met de hand gemaakt en moet dus een alternatief zijn voor een duur fabrieksmodel of het is een uitvinding. We hebben nog geen museum gevonden die een dergelijk object in de verzameling heeft.

 

Wat is dit?

[poll id=”3″]

 

 

 

 

2 thoughts on “Probleemoplossers

  1. Hartelijk dank voor uw reactie. We vermoeden dat het hier om een, voor die tijd, moderne ‘broedmachine’ gaat. De temperatuur kan geregeld worden door het inschakelen van verschillende lampen. De binnenzijde van het houten bakje is bekleed met asbest. Dit zou een soort hitteschild kunnen zijn waarmee wordt voorkomen dat het bakje verbrand. Maar, het is een vermoeden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-Spam Quiz: