Succesvolle filmavond als verkapte reünie

Op maandag 7 november was het eindelijk zover. In Café die Twee ging de gedigitaliseerde versie van de film ‘Zo was Woubrugge in 1962 in ‘première’. Een groot succes, want er kon geen muis meer bij in de filmzaal.

2016-11-07-19-56-03

“Ik heb hem afgelopen week nog gezien”, zegt mijn oma Corrie de Jeu tegen me. Achter mij zit Mees van Leersum die woorden met dezelfde strekking uitspreekt. Maar geen haar op hun hoofd die eraan heeft gedacht over te slaan vanavond. Zo denken meer mensen, want al gauw wordt duidelijk dat het proppen wordt in de zaal. In allerijl worden er nog tientallen stoelen bijgezet, maar alsnog is het niet genoeg om iedereen een zitplaats te bieden. De pret wordt er niet minder om, want de film ontvouwt zich al gauw als één grote reünie. Mensen die elkaar tijden niet hebben gezien komen elkaar weer eens tegen.

 

Iets verlaat door de drukte wordt de film gestart. Stil wordt het er niet door, want het geroezemoes houdt de gehele film aan. Het bij vlagen droogkomische commentaar van Piet Groot, Jan Stigter en Wienus Grandia valt soms weg door het enthousiasme van het publiek. Als een van de gidsen Jan van Zaal herkent, reageert m’n oma vurig: “Nee, dat is Kees van Zaal, want Kees had zo’n grote neus.” Van minstens tachtig procent van de mensen die in beeld komen tijdens de film weet ze wie het is.

 

Knollentuin

Na de pauze gaat het geklets vrolijk door. Massaal wordt er ja gezegd op de vraag of de film naar behoren is. De beelden van de voetbal, toen nog op de knollentuin van de H. de Boerstraat, zijn kolderiek. Van Leersum herkent zichzelf op de voor jongeren vrij onorthodoxe voetbaltraining. Mijn oma is ondertussen in een gesprek verwikkeld met de man voor haar. “Die familie van Buitelaar, die waren toch met z’n vijftienen? En die Noordam is die toen niet naar Groningen verhuisd?”, wordt er aan haar gevraagd.

Het uur is voorbijgevlogen. De grote animator achter het project tot digitalisering van de film, Rinus Rodenburg, wordt bedankt. Zelf spreekt Rinus van een groot succes. “Op 120 mensen had ik gehoopt, 150 was al prachtig geweest, maar 180 mensen is echt een daverend succes. Dat had ik niet verwacht.” De weduwe van Jan van Delft, de voorganger van Rinus die ruim twintig jaar geleden de man achter de video van de film was, zag dat de film in goede handen is. Het laatst woord is aan m’n oma: “Ik heb de film thuisliggen, maar deze is veel mooier. De storingen zijn eruit.”

 

Tim Beck

 

De film is nog te koop maar er zijn nog maar enkele exemplaren. Wilt u hem bestellen? Klikt u dan op deze link. De film kost slechts € 10,00 excl. verzendkosten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anti-Spam Quiz:

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.