Permanente expositie
In de Jaap Haasbroek Kamer, de grote ruimte in het museum, zijn de vaste objecten tentoongesteld, die een beeld geven van het ontstaan en de ontwikkeling van Hoogmade en Woubrugge , zoals landkaarten, van de oorsprong, het bestuur, de religie en de economische vooruitgang. Maar ook archeologische vondsten en gebruiksvoorwerpen uit de land- en scheepsbouw en andere ambachten
Zie ook de beschrijvingen onder het kopje “collectie”.


Tijdelijke exposities

Leuke nieuwe tijdelijke expositie:

Recent: Molens in Kaag en Braassem van Leo van Deuren

Vorig jaar kwam het er niet van, nu wel: van 4 september tot en met 31 oktober exposeert Leo van Deuren uit Woubrugge de schilderijen die hij maakte van de molens in Kaag en Braassem.

In onze gemeente staan er maar liefst twintig (plus een ‘halve’ molen, want deze molen heeft geen wieken), waarvan in Hoogmade zes.

Leo van Deuren, die sinds 1987 in Woubrugge woont, heeft ze allemaal op het witte doek vastgelegd.

Hij begon in de jaren ’70 te schilderen, in zwart/wit. Als je zijn werk ziet, kun je je haast niet voorstellen dat hij nooit les had. “Het begon met vissen, maar mijn ogen schilderden al”, zegt hij er zelf over. Het mooiste compliment dat hij er ooit over kreeg was van een Française die over dit onderwerp les gaf op de universiteit. Zij vroeg hem waar hij had geleerd zo goed in perspectief te tekenen, waarop Leo antwoordde: door te kijken.

Tegenwoordig schildert Leo ook met aquarel, olie en acryl.

Leo exposeerde eerder tweemaal in Frankrijk, en in de jaren ’80 in het vroegere gemeentehuis in Rijnsaterwoude.

Vorige exposities

In de Jan Stigter Kamer is ruimte gereserveerd om tijdelijke tentoonstellingen in te richten en dat is, sinds de grondige opknapbeurt van het museum met succes gebeurd:

Turf Toen en Nu
Ter gelegenheid van de officiële heropening van het museum in april 2019 werd een expositie ingericht over Turf. Niet alleen over de betekenis, die turf vroeger heeft gehad voor Woubrugge en omgeving, maar vooral ook over het gebruik nú in tuinartikelen, schoonheidssalons, restaurants én kunst. Verrassend was de bijdrage van Dioni ten Busschen en haar bijzondere sculpturen in turf, zoals Kaja van het vergeten volk Soosare in Estland. Bijzonder was het bezoek van een aantal schoolklassen aan deze tentoonstelling in combinatie met een beklimming van de toren van de Dorpskerk. Een leerzaam uitje!


Plekken van plezier

Tijdens de Open Monumentendagen 2019 en enkele weken daarna is een kleine expositie ingericht over het thema ‘Plekken van plezier’. Diverse voorwerpen, die met name in onze gemeente plezier verschaffen, waren tentoongesteld en Feike de Vries gaf ons enkele van zijn werken in bruikleen die aansloten bij het thema.

Feike de Vries

exposeerde van november 2019 t/m januari 2020 in het museum met zijn werken over het thema ‘Oost, West, thuis de rest’ Het aantal bezoekers was verrassend groot! Dit is zeker voor herhaling vatbaar.

Op het programma voor 2020 stonden :
75 jaar bevrijding
Heel boeiend was de bijeenkomst in het museum op 8 maart 2020, de laatste voor een lange lockdown, waarin bezoek aan het museum niet meer mogelijk was. Vier oudere inwoners van Hoogmade en Woubrugge vertelden hun verhalen over de Bevrijding in 1945. We hebben er een prachtige film van kunnen maken, die u binnenkort vindt onder het kopje “archief”. Een verslag van de bijeenkomst is opgenomen in De Jacobsladder 2020-2. Zie www.hemessen.nl, archief Jacobsladders.

Website is Protected by WordPress Protection from eDarpan.com.