Hulp in de huishouding | Museum ‘Van Hemessen’

Hulp in de huishouding | Museum ‘Van Hemessen’.

Dit keer een verzameling van objecten die van pas kwamen in het huishouden. Een aantal van hen vond hun weg vanuit de huisnijverheid naar de fabrieken waar stoommachines de ambachtelijk gedraaide krakeling vervingen door een in elkaar gestampt massaproduct. Het onderstaande petroleumstel heeft nog jaren dienst gedaan in het huishouden en werd pas in de jaren zestig vervangen door het butagasfornuis en enkele jaren daarna door het aardgasfornuis. Enkele overgebleven exemplaren werden toch weer tevoorschijn gehaald omdat je op aardgas geen lekkere sudderlapjes kreeg. Ook mijn moeder heeft nog jaren ‘gesudderd’ met het petroleumstel maar toen we een rijksdaalder aan benzine verreden om voor 75 cent petroleum te kopen in Zwammerdam, werd de trouwe eenpitter vervangen door een elektrische warmhoudplaat.  Deze modernisering was het begin van de gehaktballen.